SIGURNOST UZIMANJA VITAMINSKIH DODATAKA

 

Nadopune prehrani su praktičan način osiguravanja našeg unosa vitamina i minerala u organizam.
Na taj način osiguravamo dodatak Preporučene Dnevne Količine (PDK) različitih mikrohranjivih tvari.

ŠTA TREBA ZNATI O VITAMINIMA?

VITAMINI

Topljivi u mastima: vitamini A, D, E i K.
Topljivi u vodi: vitamini C i B kompleks.


VITAMINI SU SVJEŽA SNAGA U SVIM STANICAMA!

Vitamini su tvari koje se u malim količinama nalaze u hrani, oni su pojam zdrave ishrane, njih tijelo ne može samo proizvesti. Stalno se moraju unositi u tijelo, mada nemaju energetsku vrijednost, prirodni su katalizatori, mnogih važnih enzima koji pospješuju vitalne procese neophodne za normalan metabolizam stanica, tkiva i organa! Omogućavaju oslobađanje energije i pojačavaju biološke funkcije.

Obično se potrebna količina vitamina zadovoljava izbalansiranom prehranom, a možda i ne. Jer, zbog visokotehniziranih metoda uzgoja u poljoprivredi više se ne može izračunati sadržaj vitamina u biljkama koje čovjek unosi. Postoje preuzgojene vrste jabuka i narandži koje gotovo više i ne sadrže vitamin C ili mrkva koja sadrži samo još male količine betakarotena. Veoma se često zbog pogrešne pripreme gube važni vitamini, neophodni našem organizmu.


KOJI VITAMINI I ZAŠTO?

Prvo kratki pregled:
Vitamini A, C i E su tzv. Antioksidansi, koji uništavaju tzv. Slobodne radikale. To su posebno agresivne molekule koje u većim količinama nastaju zbog stresa, pušenja, opterećenja okolice, konzumiranja alkohola itd. Kompleks ACE (tzv.pušački vitamini) štiti stanice tijela od oštećenja i podržava imunološki sistem. Nasuprot tome, B-vitamini su važni katalizatori za razmjenu tvari.

Nekoliko važnih funkcija:

Vitamin A: Odgovoran je za zdravu kožu, važan je za rast, zdravu funkciju kože i sluznica, te za dobar vid. Povećava imunitet i jača srce. PDK=0,8mg.

Vitamin B1: je "vitamin za živce" Osigurava veliku sposobnost koncentracije, mentalnu kondiciju, te je važan za razmjenu ugljikohidrata. PDK=1.4mg.

Vitamin B2: je vitamin koji može sve. Sudjeluje u razmjeni ugljikohidrata i proteina, te kod svih funkcija podržava vitamin A. PDK=1.6mg.

Vitamin B6: je vitaminski profesionalac za izgradnju mišićne mase, potiče razmjenu proteina i aminokiselina. Mnogim ženama ublažava PMS i depresiju. Važan je za živčani sistem. PDK=2mg.

Vitamin B12: osigurava stalnu obnovu krvi. PDK=1mcg.

Biotin (B8): utječe na ljepotu kože, kose i noktiju. Pomaže kod razgradnje ugljikohidrata i masnoća.

Niacin (B3): čini organizam svježim. Pomaže sistemu živaca i mozga da rade besprijekorno. PDK=18mg.

Proteinska kiselina (B5): unapređuje rast kose i pokretnost. Djeluje na raspoloženje, jer planira proizvodnju adrenalina. PDK=6mg.

Folna kiselina: je važna za krv i stvaranje novih stanica. Važna je za probavni i živčani sistem. Smanjuje rizik rađanja novorođenčeta sa rascjepom završnog dijela kralježnice. PDK=200-400mcg.

Vitamin C: je zaštitni vitamin. Drži u formi kožu, zube i kosti, povećava imunitet, detoksinira organizam i pomaže mu kod korištenja željeza. Pomaže kod zacjeljivanja. PDK=60-250mg.

Vitamin D: je za jake kosti i zube. Neizostavan je za razmjenu kalcija i fosfora, a time i za stvaranje kostiju. PDK=5mcg.

Vitamin E: je vitamin za vitalnost i lijepu kožu. Regenerira stanice i sistem krvnih žila te štiti napr. Sazrijevanje spermija. PDK=10mg, pušači 100-200 mg.

Vitamin K: zacjeljuje ozljede. Brine se za optimalnu sposobnost grušanja krvi.


Tko je pod većim opterećenjem (sport, posao, stres iz okoline) ili nije siguran uzima li putem kvalitativno visokovrijedne hrane dovoljno vitamina, trebao bi uzimati vitaminske preparate kao nadopunu uz hranu.

PROSTATA

ALOE VERA THERMOJETICS


NAZAD